Hans Furuhagen

Hans Furuhagen

”Bibeln Och Arkeologerna” (2010)

Förlag: Natur & Kultur

Myt eller verklighet

Antikhistorikern och professorn Hans Furuhagen har skrivit en ganska traditionell historisk bok. En sån där med ruinkullar, krukskärvor och udda skrivtecken och olika uppfattningar som står emot varandra.

I denna bok belyses bibelforskningen och hans åsikter råder det inga egentliga tvivel om.
Av dessa ”historiska” böcker i Gamla testamentet har de äldsta skrifterna tillkommit flera hundra år efter de händelser som skildras, många av händelserna har förmodligen aldrig ägt rum och flera av berättelsens huvudpersoner har kanske aldrig existerat.” (s. 12)

En annan typisk mening lyder: ”Som historisk skrift har Domarboken betydligt större trovärdighet än Moseböckerna och Josua, men naturligvis rymmer även Domarboken en del myter och sagor.” (s. 100)

Ytterliggare ett citat hämtar jag från sidan 229 och det är som följer: ”I skrifterna om Jesus finns legender och mirakelberättelser, till exempel om hans födelse och uppståndelse. Men där finns också iakttagelser som mycket väl kan vara autentiska och gå tillbaka till ögonvittnesskildringar som har levt vidare genom muntlig tradition.

Även om jag inte kan argumentera på en arkeologisk nivå med professor Furuhagen känns det ändå lite som en överdrift från hans sida att benämna bibliska personer och händelser som sagor utifrån att inga fornfynd som bekräftar dem hittills dykt upp.