Omslag - Mycket variation, mycket låtar, mycket att upptäcka

Tenfalk

”Greatest hits” (2024)

Skivbolag: Novoton

Genre: Experimental Pop

Mycket variation, mycket låtar, mycket att upptäcka

Såg en beskrivning av Tenfalks musik som jag tycker passar bra; beat-driven blandning där trip hop, kraut, dub och pop mynnar ut i något unikt. Låtar som skapats under femton år men som först nu får en proper inspelning och således tituleras Greatest Hits trots att det är en debutplatta.

Cancer är ren ondska. Men, ändå, (och det är ett mycket försiktigt ändå) när Palle Tenfalk fick besked om sjukdomen följde också beslutsamheten att få färdigt den där skivan han jobbat med så länge. Så något gott hade den i alla fall med sig. För det är en mycket spännande skiva. Riktigt gott om låtar, mängder av medverkande både på sång och allehanda instrument och variationen är stor. Det brukar vara på gott och ont. Men i detta fall tippar vågskålen över rejält åt den goda sidan. Oavsett om han sjunger falsett eller med en mörkare murrigare stämma låter det väldigt bra och jag gillar de drivna beatsen som välbalanserat ger ett elektroniskt raster över hela skapelsen.

För många bra låtar för att gå igenom dem alla. Men två av favoriterna är den instrumentala Tenfold (Fight Song) och den underbara Waiting For A Girl. Underbara låtar. Olika men med något slags grundkänsla som påminner om varandra. En dubbelvinyl där det finns mycket att upptäcka. Tror inte du kommer bli besviken.