
Carl Jonas Love Almqvist
Förlag: Bakhåll
Omskakande kärlekshistoria
Under en resa mellan Stockholm och Lidköping träffar sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbäck varandra. Längs färden med ångbåten Yngve Frey och till häst och vagn uppstår tycke dem emellan och de blir förälskade. Sara är dock en kvinna som inte håller sig till konventionerna, hon är inte intresserad av ett traditionellt äktenskap då hon sett hur illa hennes egen mor behandlats i en sådan relation. Sara sätter stort värde på sin självständighet och om Albert vill att de ska tillhöra varandra blir han tvungen att anpassa sig.
Almqvists bok väckte starka reaktioner när de publicerades under artonhundratalets första hälft. Han hade en övertygad religiös tro som enligt hans uppfattning var mycket demokratisk och där både män och kvinnor var lika inför Gud. Det var inget som sågs med blida ögon av det borgerliga patriarkala samhället och författarens kritik både mot äktenskapet och kvinnors begränsade möjligheter i samhället anses väldigt bidragande till att han tvingades lämna sin tjänst som rektor och även hans planer på att bli präst fick sig en rejäl törn.
Denna kortroman står sig förvånansvärt väl trots att snart tvåhundra år passerats sen den först publicerades. Relationen mellan Sara och Albert är varm skildrad och Almqvists omkastande av den traditionella maktstrukturen mellan könen var av förståeliga skäl väldigt anmärkningsvärd för sin tid. Därav både ett intressant tidsporträtt och en läsvärd kärlekshistoria.