Omslag - Att bestämma sig för det omöjliga

Dekius Lack

Förlag: Bakhåll

Att bestämma sig för det omöjliga

Den före detta landslagslöparen Santiago har dekat ner sig rejält. Efter, elit-åren fortsatte han springa ett tag, men sen gick åren. Barnen flyttade, frun flyttade och Santiago slutade springa. Nu bor han i en liten tvåa i Kobjer, gör ständiga besök på läkarstationen och har resignerat inför det faktum att kroppen förfallit och att det sannolikt inte kommer bli så mycket med någonting. Dessutom har han hunnit bli gammal, riktigt gammal.

Som en obestämbar förhoppning och en stundens ingivelse bestämmer han sig där i doktorns väntrum för att ta tag i saker och ting. Livet var som bäst när han sprang, och springa ska han göra igen. En nystart helt enkelt. Läkaren tipsar honom om löpargruppen Monte Composti som tränar på Hans Backar.

Det gäller att fästa blicken framåt om man är på jakt efter förändring. Har man dessutom nått det stadie där man grenslar graven och det näranog dammar om hela ens gestalt kan man inte vika ner sig. Vad som verkade vara en bra idé får snart mothugg. Läkaren är tveksam, den unga kvinnan som leder löpargruppen är övertygad om att Santiago är för gammal och hans båda döttrar Lena och Eva är minst sagt skeptiska till hela projektet. Att Santiago sen anmäler sig till det aktningsvärda loppet Halva Skåne Runt för att som en av de tjugofyra startande försöka sig på trettio mils löpning kan väl inte vara annat än vansinne?

Under pseudonymen Dekius Lack har Krister Gerhardsson skrivit en hel uppsjö böcker sen debuten Rymdvargen (1987). Jag har långt ifrån läst dem alla, men samtliga jag läst har haft det där lilla extra som gör att en bok är svår att lägga ifrån sig. Allra mest har jag uppskattat hans böcker om otroliga löpprojekt. Den Gamle Och Stormen är den femte löpboken än så länge och jag måste säga att jag älskade den från första kapitlet. En underdog som bestämmer sig för det omöjliga är oftast ett väldigt bra koncept och det är tydligt att (ultra)löpningen ligger författaren väldigt varmt om hjärtat. Årets läshöjdpunkt än så länge.