Omslag - Att försöka och att inte dö

Birgit Vanderbeke

Förlag: Bakhåll

Att försöka och att inte dö

Den femte Vanderbeke-boken som jag läser på svenska går i linje med de föregående. Kortare romaner – eller längre noveller om man så vill – som rör sig i vardagsmiljö med ett mindre antal personer som berör en ganska specifik händelse.

Denna gång är det en kvinna som blir gravid. Berättarjaget är till en början mest orolig för att dö i förtid, dvs innan barnet kan hantera det. Självmord, superi, olycka, cancer och aids är det därför läge att undvika och hennes pojkvän A C bör göra detsamma. När pojken, Flo, tycks hela livet präglas av osäkerhet och trots goda råd från ”jags” mamma tär föräldraskapet på krafterna. Men tiden går likväl. Pojken dör inte och föräldrarna dör inte i förtid. De träffar andra småbarnsföräldrar i parken om dagarna. Föräldrar som är lika utmattade nästan-döda-gestalter men som ändå på något vis lyckas hanka sig vidare.

Tillräckligt Bra är en bok om att bli förälder. En tillräckligt bra förälder trots att man inte har en susning om varken vad man gör eller vad man ska göra. Det är roligt, dråpligt och med uns av sorg om vartannat och författaren är verkligen skicklig på att få fram detaljerna i en story som är tydligt begränsad.