Omslag - Att ta tillbaka makten över siffrorna

Michael Dahlen & Helge Thorbjönsen

Förlag: Volante

Att ta tillbaka makten över siffrorna

Två ekonomiprofessorer slår sig samman för att skriva en bok om siffror. Definitivt inte det första som står på min läslista i vanliga fall. Helge har jag ingen koll på sen tidigare men Michael Dahlen har tidigare bland annat skrivit Nextopia (2009) och Monster (2011) vilka jag båda starkt uppskattade. Dessutom är ämnet för boken både högaktuellt och väldigt intressant så det vanliga fallet får såklart stå tillbaka.

Nutidsmänniskan har blivit en samlare av siffror som med hjälp av smarta telefoner, fitbit, stegräknare osv kartlägger och räknar in absurdum. Hur många likes man får på sina inlägg på sociala medier, vad stegräknaren kommit fram till, hur mycket vi sovit, puls och betygsättning på allt och alla är en del av vardagen för de allra flesta. Själv är jag inget undantag. Sen jag fick bekräftat att blodtrycket låg långt över rekommendationerna krävdes förändring varpå sportklockan som kan registrera både puls och sovtimmar blev en trogen följeslagare. Sen räknar den dessutom stegen, jag springer och cyklar en hel del vilket jag registrerar. Klockan skickar sen vidare det till strava där jag får positiva kommentarer för mitt flåsande och således fortsätter. Lägg till facebook, instagram och tusentals skrivna recensioner på böcker, skivor och konserter och det är ingen tvekan om att siffrorna spelar en stor roll i min vardag trots att matte en gång var det ämne jag uppskattade minst.

Vad gör alla dessa siffror med mig och med oss? Hur påverkar de oss i vårt liv och vårt sociala umgänge? Vad händer om jag får många likes på ett inlägg kontra om jag inte får några över huvud taget? Med åtskilliga lättöverskådliga exempel redogör författarna för hur siffrorna kan förminska och reducera upplevelser, hur de kan luras och misstolkas och hur lätt vi som konsumenter kan vilseledas av smarta siffertrollare. Kunskap är makt och för att ta tillbaka makten över siffrorna är läsningen av Sifferdjur en bra början. Välresearchat, lättförståeligt och en bra kombination av rolig och skrämmande läsning ger en riktigt läsvärd bok som såklart förtjänar en hög siffra i mitt subjektiva betyg.