
Sjuk Hus
Anders Rydell
”Sjukt Hus” (2024)
Förlag: Norstedts
Avslutande delen i trilogin
Den tredje, och avslutande, delen i Rydells trilogi om den kulturplundring som nazisterna genomförde under andra världskriget går in på musikens område. De två föregående behandlade konsten i Plundrarna (2013) och litteratur i Boktjuvarna (2015).
Styrda av musikhistorikern Herbert Gerigk var specialkommandot Sonderstab Musik var ledande i jakten efter de musikskatter som judarna innehade i form av instrument och manuskript från de klassiska tonsättarna. Med målsättningen att radera ut all judisk påverkan och input i den europeiska musiken skedde en systematisk plundring och ett långtgående försök till historierevisionism av musikhistorien. Judiska musiker fick yrkesförbud även genrer och judiskt komponerade verk förbjöds. Det judiska inflytande över musiken skulle bort; det hotade den ariska rasens renhet. Nazistiska ideologer spände bågen rejält när de satte målsättningen att allt judiskt inflytande genom alla tider skulle utrotas.
I boken får vi följa ett antal musiker och deras stulna instrument så långt spåren ledde. Vi får även inblick i hur musiken å andra sidan användes som motståndmedel mot den tyska krigsmaskinen.
Likt i de tidigare två delarna har författaren lyckats mycket väl. Grundligt efterforskat, ett tydligt och välfungerande upplägg och ett levandegöranade av torra fakta som skapar både spänning och en tyngd känsla av vemod.