Gordon Ramsay

Gordon Ramsay

”Världens Mat” (2011)

Förlag: Max Ström

Bredd utan för mycket krångel.

Den brittiske, eller skottiske om man ska vara extra petig, kocken Gordon Ramsay har onekligen lyckats inom restaurangvärlden. Han driver ett antal välrenommerade matinrättningar som hittills förärats dryga dussinet stjärnor i Michelinguiden. Dessutom har han synts flitigt i TV-rutan i serier som Elake Kocken, Hell’s Kitchen och The F-Word där han framställts som en person med väldigt höga ideal och ganska dåligt temperament.

Som ni säkert redan räknat ut har Ramsay även provat på kokboksbranschen och är nu uppe i ett tjugotal titlar. Jag har sett flera av hans program men inte tidigare varit i kontakt med hans böcker. Dels för att det ändå brukar sluta med stuvade makaroner och falukorv eller pannkakor men framförallt för att jag trodde han skulle krångla till det betydligt mer.

Han har plockat ut ett urval av sina favoriträtter från Frankrike, Italien, Grekland, Spanien, Storbritannien, Mellanöstern, Kina, Thailand, Indien och USA och kompletterat med vackra matporträtts-bilder av Chris Terry. Pajer, förrätter, huvudrätter, efterrätter, sallader – ja lite av varje och jag blir klart pigg på att frångå mina vanliga recept.

Jag gillar bredden av maträtter och att han inte invecklar sig allt för mycket i udda ingredienser som man som regel inte har hemma och som man behöver kryssa hela stan för att få tag i.