Omslag - Deckarhistoria med viss förutsägbarhet och bra driv i texten

Stephen King

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Deckarhistoria med viss förutsägbarhet och bra driv i texten

Hör man till Stephen Kings vaneläsare har man stött på Holly Gibney ett flertal gånger tidigare. Hon dök upp först i Mr Mercedes-trilogin (2015-2016), hade en betydande roll i den strålande Outsidern (2018) och finns med som huvudperson i titelnovellen i Blod Säljer(2020) som är en fortsättning på Outsidern.

Nu har Holly en privatdetektivfirma – Hittelönarna – tillsammans med Pete Huntley och Jerome Robinson som hjälpreda när han inte är upptagen med sitt bokskrivande. Hollys mamma har precis dött i sviterna av corona, Pete är sängliggandes i samma sjukdom och Jerome har fullt upp. Firmans fall brukar vara av den lite enklare arten, men när en orolig mamma hör av sig angående sin försvunna dotter Bonnie blir det upptakten till en ytterst makaber historia. Det står snabbt klart att Bonnie bara är en i raden av kidnappade människor som utsatts för något fruktansvärt. Holly får sköta det mesta på egen hand och kryper allt närmre lösningen. Ju närmre hon kommer, desto mer ökar faran.

Jag gillar Holly. Med det sagt hör den inte till Kings bästa berättelser. En deckarhistoria med ett ganska givet slut där ansatserna att knyta an till aktuella företeelser som corona och Donald Trump blir lite för mycket. Jag gillar karaktären, även om hon förändrats en hel del sen man först kom i kontakt med henne. Förvisso inte så konstigt då det rör som om en tioårsperiod men ändå känns det som att hennes särart slipats i överkant.

Boken saknar övernaturliga inslag, men är fördenskull inte mindre otäck. På sedvanligt King-manér är det riktigt bra driv i texten och man lägger den inte gärna ifrån sig. Som vanligt är John-Henry Holmbergs översättning mycket bra, men det stör en aning att det slarvats med korrekturläsningen.