Omslag - Den gemensamma kraftansträngningen

Lars Jacob Jakobsson & Peter Wahlqvist

Förlag: Ordfront

Den gemensamma kraftansträngningen

Under första halvan av 1990-talet släppte MNW trippelcd-samlingen Progghits!. Av någon anledning som jag inte fullt ut begriper så letade den sig till min skivhylla. Bland alla hårdrocksskivor, det nyvaknande intresset för grunge och en hel del annat fanns det då också tillfälle att välja och vraka bland 51 svenska klassiker, som det så klatschigt stod skrivet på skivans främre konvolut. Faktiskt en hel del av det jag köpte på mig mer av och återkommer till med oregelbundna mellanrum. Sista låten på tredje skivan av Tältprojektet ”Vi Äro Tusenden”. Lite för lång – 7.34 – minns jag att jag tyckte den var, men den för oss såklart in på denna bok jag precis läst.

Tältprojektet var före min tid. Under sommaren 1977 turnerade ett sällskap på runt etthundra personer i fyra och en halv månad genom Sverige och några shower i Danmark. 31 städer besöktes i Sverige och totalt 82 shower framfördes. En fyra timmar lång föreställning som berättade arbetarrörelsens historia från 1879 fram till 1977. Det var höjdpunkten på den alternativmusikaliska genre som kom att kallas proggrörelsen. I efterhand kunde man konstatera att det även blev början till slutet. Kraftansträngningen blev kanske helt enkelt för stor, musten gick ur och orken att dra igång uppföljande projekt infann sig aldrig.

Nu, snart femtio år senare, kommer så boken som berättar hur det egentligen omöjliga möjliggjordes genom starkt engagemang, solidaritet och envis övertygelse. Lars Jacob Jakobsson var teknisk producent och ljussättare under Tältprojektet. Peter Wahlqvist var skådespelare, författare och bartender. Båda två var med och bildade bandet Nationalteatern och båda är författare till denna bok.

Tältboken berättar allt, eller åtminstone väldigt mycket, om hur den stora teaterturnén planerades och genomfördes. Här finns också en riklig mängd fotografier så man får verkligen chans att komma projektet ganska nära. Avsaknaden av register och till och med innehållsförteckning gör det lite svårare att hitta i boken, men i övrigt är det rätt så trevlig läsning. Visst; det är ju överkurs för oss som inte var med, som inte sett något av det material som finns inspelat och som kanske bara hört någon enstaka låt. Men det kan ju också vara en inkörsport till en annan era, en annan genre eller ett annat tankesätt. Något som verkar helt omöjligt kan faktiskt ske om människor går samman och är beredda att lägga  ner det jobb som krävs.