Omslag - En antologi att tjusas över

Joan Boix

Förlag: Ades Media

En antologi att tjusas över

Har man varit en flitig läsare av de eminenta serieböcker som förlaget Ades publicerat under åren borde man känna till spanjoren Joan Boix. 2017 gav de ut hans strålande sjuttiotalsserie Robny – Vagabonden som jag verkligen kan rekommendera.

Boix har dock gjort mer. Mycket mycket mer. Inte så konstigt när han blev utgiven första gången redan so sextonåring och numera tecknat i över femtio år i de flesta stilar och med mängder av olika tekniker. Antologi samlar sjutton stycken av de kortare berättelserna han tecknade under åren 1970–1989. Det är verkligen en härlig samling som ger många exempel på hans karaktäristiska grafiska stil med starka kontraster mellan ljus och skuggor. Personligen tycker jag den lämpar sig särskilt för de mer skräckbetonade berättelserna som exempelvis Dimman, Enslingen På Kullen eller Döden Och Hans Offer, men det är även väldigt bra i den mer humoristiska Paddan.

Jag är mycket förtjust i Antologi. Bra variation, imponerande färdigheter med pennan och ett flertal hårdkokta historier av det slag man brukade få rikligt av när man köpte Agent X9 eller Magnum för ett antal år sen. Den avslutande galleri-delen är också mycket kul att ta del av. Särskilt fastnade jag för den skiss som blev omslag till Bibeln För De Yngsta (Susaeta, 1980) och de ruskigt snygga Fantomen-teckningarna.