Modig

”Brenda Chapman” (2012)

En flicka i hjälteroll.

Modig (Brave) handlar om Merida, som är en skotsk prinsessa, viljestark, nyfiken och häftig. Lite som Ronja. Hennes mamma är den prydliga drottningen som vill att Merida ska lära sig bli lite mer drottning-lik. Hennes pappa är krigaren som en gång förlorade ett ben i kamp med en björn. Hennes tre små bröder är vilda som få. I denna tid gifts flickor bort utan att ha något att säga om saken. Om man inte heter Merida förstås. Hon gör sitt bästa för att slippa bli bortgift med någon från de andra klanerna. Hon vill vara fri. Rida och skjuta pil.

För att slippa ur giftemålet ber Merida en häxa att uttala en trollformel över mamman så att hon förändras. Efter detta så handlar filmen inte så mycket längre om frihet, utan om att förändras. Relationen mellan mor och dotter utvecklas och förändras. Eller som Merida själv säger: “En del säger att vi inte kan förändra vårt öde, men jag vet bättre. Framtiden finns inom oss”.

Disney och Pixar har tillsammans skapat en film som är trevlig, med en flicka i en framträdande roll. De är snyggt ritat och animerat. Ibland blir det dock lite för mycket häxor, trollformler, mörker och förbannelser i alla fall för mindre barn.