Omslag - En herrelös samurajs äventyr

Stan Sakai

Förlag: Ades Media

En herrelös samurajs äventyr

I 1600-talets Japan är samurajerna den högsta samhällsklassen. Usagi är en ronin, det vill säga en herrelös samuraj som strövar runt i landet. I början av boken räddar han en ödla och får därmed en trogen vän. Han hjälper en mor som skämts ut i sin by av sin girige och ohyfsade lånehaj till son. Usagi stöter även på den blinda svärdsgrisen Zato-Ino som mest av allt vill leva ett lugnt och fridfullt liv. Svårt då han jämt hamnar i trubbel. Han slår även följe med noshörningen Gennosuke – Gen – som är prisjägare och till synes helt saknar moral.
Detta, och en del annat, är lite som en upptakt inför det långa och sjudelade äventyr som gett boken dess namn – Drakvrålskonspirationen.

Det har ryktats att Hikij vill ta över som shogun. Som sin bundsförvant har han Tamakuro och en grupp med Lady Tomoe sänds till Tamakuros fästning för ett undersökande uppdrag. Det visar sig att det tillverkas krut till musköter och det är inget bra tecken. Lady Tomoe lyckas fly, men blir tillfångatagen. På vägen tillbaka möter fångsällskapet Usagi som bestämmer sig för att göra något åt saken. Han infiltrerar fästningen och samlar sina vänner för att undanröja upproret.

Stan Sakais härliga serie om samurajer, ninjor och vanligt folk i 1600-talets Japan är både spännande och rolig läsning. Karaktärerna är antropomorfa – alltså människor stöpta i djurtappning. Färgstarka personer där inte minst den svärdsskicklige Usagi styrs av sitt goda hjärta och oftast blir omtyckt varhelst han visar sig. Såtillvida att man inte är hans fiende, då får man det hett om öronen.

Denna utgåva ståtar med drygt trehundra sidor, stort format och hårda pärmar. En perfekt bok både att ge bort och att läsa upprepade gånger själv.