Omslag - En idé väl värd att satsa på

Jörgen Karlsson, Reine Rosenberg, Johan Elebrink & Daniel Karlsson

Jörgen Karlsson, Reine Rosenberg, Johan Elebrink & Daniel Karlsson

”Karl Kämpe Äventyraren nr 2” (2017)

Förlag: Dunderdagar

En idé väl värd att satsa på

I yngre dagar var jag storkonsument av de klassiska serietidningarna. Sedan bra många år har priserna känts omotiverat höga och intresset har helt tippat över mot de tjockare serieböckerna. Jörgen Karlssons skapelse Karl Kämpe är dock ett lysande undantag som imponerade stort med det första numret förra året och nu alltså fått ett uppföljande nummer. Två nya äventyr på totalt trettio sidor med denna 1700-tals karolin som bekämpar faror av både traditionell och mer ovanlig karaktär.

Den första storyn – Den Enda Kvinnan – tar vid efter Djävulens Kusk (story i det första numret). Karl är på väg till Strausbourg när han stöter på sex stråtrövare som just är i färd med att råna en droska. Karl bekämpar rövarna och faller sen pladask för passageraren Nadia. Det vill sig dock inte bättre än att hon blir fångad av en demon och Karl tvingas möta en svårslagen motståndare.

Den andra berättelsen, Bryskt uppvaknande, utspelar sig i början av juli 1709. Karl flyr över det krigsdrabbade Ukraina. Märkt av hunger och trötthet får han husrum i en avlägsen bondgård där värdinnan inte håller sig till sanningen.

Jag gillade det första numret starkt, trots att det blott var tolv sidor långt. Nu när det bjuds på mer än en fördubbling av sidantal förtydligar chefsarkitekten bakom det hela, Jörgen Karlsson, att han verkligen har en idé värd att satsa på och jag hoppas verkligen att vi får ta del av en fortsättning ett bra tag framöver. Jag gillar faktiskt det allra mesta; berättelserna, karaktärerna, ramverket och inte minst tecknandet. Mycket bra!