Omslag - En instrumental coverplatta som faktiskt känns rätt relevant

Paul Gilbert

”The Dio Album” (2023)

Skivbolag: Music Theories Recordings/Mascot

Genre: Instrumental

En instrumental coverplatta som faktiskt känns rätt relevant

Paul Gilbert har gjort sig ett namn i både Mr Big och Racer X och genom ett digert antal soloplattor. En erkänt duktig gitarrist som nu givit sig i kast med ett lika roligt som galet projekt. Att ersätta sångmelodierna med gitarrtoner på ett knippe låtar förknippade med den kanske främste hårdrocksrösten genom tiderna: Ronnie James Dio (1942-2010).

Efter framgångsrika skivor med Rainbow och Black Sabbath samt under eget namn skrev han in sig bland de mest uppskattade sångarna under 70- och 80-talet. Gilbert sätt att närma sig dessa låtar är unikt (åtminstone har jag inte hört talas om något liknande projekt tidigare) och gör att konceptet med en instrumental coverskiva faktiskt får en del relevans.

Tolv låtar hämtade från de gyllene åren och samtliga känns som ganska självklara val. Självfallet hade jag blivit ännu lite gladare om någon av Rainbow-balladerna Catch the Rainbow och Rainbow Eyes eller något av de blytunga numren från Heaven & Hells stålande The Devil You Know (2009) varit med, men man kan ju inte få allt.

Resultatet är imponerande och även om det hela väl i huvudsak får ses som en rolig grej så är det ingen tvekan om att låtar som Country Girl, Holy Diver, Starstruck håller riktigt hög klass trots att den vokala förfiningen utelämnas.