Edward Blom

Edward Blom

”Allting Gott Och Alldeles För Mycket” (2013)

Förlag: Norstedts

En kokbok man inte glömmer

Har man sett ett inslag med Edward Blom på TV skulle jag tro att man inte glömmer det i första taget. En speciell person med en speciell utstrålning och ett kunnande om mat och dryck som man gärna tar del utav. Det var ju givetvis bara en tidsfråga innan hans första kokbok skulle nå handeln och till skillnad från kreti och pleti som publicerar sina recept i tid och otid känns han ju väldigt självklar i dessa sammanhang. Även här vill jag nog påstå att man inte glömmer bort honom om man nu tagit del av denna bok. Det glada leendet på framsidan och inte minst den näranog hemska bilden på sidan 187 där Edward intar sin egen baksmällelunch (ett halvkilo mikrougnssmält hårdost som ätes med sked innan den stelnar) och det ser verkligen inte så välsmakande ut.

Lusläser man Edwards kulinariska budord hittar man visdomar. Bland dessa kan särskilt nämnas:
Ge dig inte: ställ aldrig ut en fadd rätt till bordet, utan att försöka rädda den. I första hand med fett: smör, ankflott, ister, grädde, märg och oljor. I andra hand med: bacon, vin, vitlök, konjak, vinbärssaft, worcestersås, vinäger, kikkoman-soja, fisksås, lagrad ost och tabasco – fast kanske inte allt på en gång.

Nästan all mat smakar bättre ju fulare den blir.”

Om du tycker det är äckligt med gelatin, fett, kalvhjärna, fårögon, fiskar som ”tittar på dig” från tallriken, stekta sällskapsdjur, eller om du har någon annan blockering som hindrar dig från att njuta – investera i några besök hos en terapeut och jobba bort det hela, eller bit bara ihop och kom över det! Det är bara du som förlorar på att tycka det goda är äckligt.

Glöm aldrig att ”much is more”!

Sen finns här ju en massa recept också. Men jag som egentligen är rätt ointresserad av matlagning nöjer mig tillräckligt med bilderna och Edwards många roliga anekdoter. Gillar man storslagen matlagning blir man säkert upp-över-öronen-förälskad i denna bok.