Omslag - En magnifik självbiografi som är värd varenda krona

Paul McCartney

Förlag: Bonnier Fakta

En magnifik självbiografi som är värd varenda krona

Under åttaårsperioden 1963-1970 släppte en popkvartett från Liverpool tretton fullängdsalbum som visade sig ha lite extra lyskraft i det digra populärmusikaliska gebitet. Drygt femtio år senare är Beatles fortfarande aktuella och lockar ständigt till sig nya lyssnare. De senaste åren har man bland annat kunnat glädja sig åt Peter Jacksons omtalade dokumentär om albumet Let It Be (1970) och Craig Browns enastående och djuplodande One, Two, Three, Four – När Beatles Förändrade Världen.

Lite tystare har det varit om medlemmarnas karriär efter upplösningen, vilket tacksamt ändrats när Paul McCartney släppt sin första självbiografi. Och vilken biografi sen! 880 sidor uppdelat i två band fullproppat med foton, målningar, utkast, minnen och inte minst texter. Lyriken till etthundrafemtiofyra sånger från hela hans långa karriär både i The Beatles, Wings och den fortfarande aktiva solokarriären. Texterna är sorterade alfabetiskt och kring varje har han skrivit ner sina minnen, förklaringar och tankar kring den aktuella låten och tiden när den skrevs. Läsningen blir alltså inte kronologisk, vilket är ett grepp som åtminstone jag inte stött på tidigare. Det sätter låten mer i centrum och jag måste säga att jag verkligen uppskattar det.

Paul är den beatle jag haft minst koll på och en hel del av hans soloskivor hade jag knappt lyssnat på när jag började läsa. Ännu mindre hade jag satt mig in i Wings, så boken har fungerat som en god introduktion till mycket ny lyssning. Det har onekligen varit en rolig läsning och jag kan inte nog rekommendera denna magnifika bok till alla som har minsta lilla intresse av Beatles och/eller Paul McCartney. Den må kosta en ganska rejäl slant, men i mitt tycke är den värd varenda krona.