Omslag - En ny och mycket trevlig bekantskap

Ex Norwegian

”Something Unreal – The Best Of” (2020)

Skivbolag: Think Like A Key Records / No Other

Genre: Rock

En ny och mycket trevlig bekantskap

Amerikanska rockgruppen Ex Norwegian är ett relativt okänt band. Färre än tiotusen månadsspelningar på spotify säger en del. Att ingen av dem jag kollat med någonsin hört talas om dem trots tiotalet aktiva år och ett helt gäng av både fullängdsalbum, liveplattor samt singlar/eps bidrar till den uppfattningen.

När jag nu fått bekanta mig med denna trio så känns det helt klart konstigt att det Floridabaserade bandet inte fått större uppmärksamhet. Vi snackar snygg pop/rock av ett ganska brett spektra från lo-fi, powerpop, psychpop, shoegaze, gitarrdriven rock, new wave och hintar från sextiotalet fram till nutid. Sällan sämre än riktigt bra och om de tjugofem låtarna som utgör skiva ett är representativa för samtliga nio album så är det definitivt inte tillräckligt att inte kolla upp dem mer. Skiva två är extra rolig för de som har mer koll på bandet då det är livelitar, andra mixar, covers och uddalåtar. En bonusplatta helt enkelt. Men en bonusplatta med låtar som faktiskt håller måttet för många lyssningar och inte bara småkul vid något enstaka tillfälle som det rätt ofta blir vid dylika tilltag.

Jag kan verkligen rekommendera denna skiva. Har en känsla av att Ex Norwegian kommer att spelas mycket hemma hos mig framöver. Kul.