Omslag - En påkostad längre historia som fortsätter hålla intresset för Dylan Dog högt

Alessandro Bilotta, Paolo Martinello & Daniela Vetro

Förlag: Ades Media

En påkostad längre historia som fortsätter hålla intresset för Dylan Dog högt

I den första storyn Farväl Groucho får vi en färglagd sidvändare på fyrtio sidor. Dylan har blivit femton år äldre och ramlat in i medelåldern. Groucho blir biten av den zombieliknande dr Donald Wisdom som tidigare jobbade på avdelning noll, centralsjukhuset. När Dylan kommer dit träffar han Donalds kollega professor Higgs, som är den som smittat Donald med det fruktansvärda xabaras-viruset.

I den andra berättelsen, De Odödas Skymning, är det en återgång till den svartvita stilen som faktiskt känns mer passande till denna typ av serier. Hela nittio sidor om hur man bör handskas med återvändarna från döden. Dylan blir ansvarig för en specialstyrka inom Scotland Yard – Mardrömspolisen och det är mångas åsikter han tvingas ta hänsyn till.

Som uppskattare av serier säkert känner till har det redan givits ut en ansenlig mängd böcker om mardrömsdetektiven Dylan Dog på svenska. Några kanske börjar tappa intresset, men för egen del är behovet inte mättat och viljan att läsa mer har inte mattats. De Dödas Planetär den första med hårda pärmar, ett lite större format och (om jag minns rätt) även första gången en berättelse delas upp i flera volymer. Nytillkomna läsare bör uppmärksammas att införskaffa även bonushäftet De Levande Döda (2023) som kan ses som en prolog till denna bok. De Dödas Planet är riktigt bra. Två starka storys där man bara känner för att läsa ännu lite till. Väntan på nästa volym känns lång.