Omslag - En rysk mästare

Nikolaj Gogol

Förlag: Bakhåll

En rysk mästare

Nikolaj Gogols (1809-1852) kanske främsta novell/kortroman Kappan, eller Överrocken som den kallats i annan översättning) publicerades 1842. Här får vi möta ämbestmannen Akakij Akakijevitj som trots att han är allmän driftkucku är ganska nöjd. Närmast motvilligt beställer han tillslut en ny kappa och kan därefter åtnjuta en viss höjning i sin status. Tyvärr blir han rånad på sin kappa och den rättvisa han kämpar för blir han snuvad på.
En väldigt trevlig novell där samhällskritik och en språklig spontanitet står i blickfånget.

I denna utgåva från Bakhåll får vi även novellerna Näsan, En Dåres Dagbok och En Förtrollad Plats som för första gången översatts till svenska.

Utöver Kappan är det framförallt Näsan som jag verkligen uppskattar. Storyn är sannerligen ovanlig; en man upptäcker att hans näsa saknas, en annan man – barberaren Ivan – hittar en okänd näsa i ett bröd som hans fru bakat. Också denna är samhällskritisk och är både humoristisk och tänkvärd.

Vill man läsa någon mer rysk litteratur än det självklara valet Dostojevskij tycker jag absolut att Gogol är den man först väljer. Finurliga berättelser med strålande språk.