Omslag - En tegelstensmäktig högintressanting

Joakim Pirinen

Förlag: Kaunitz-Olsson

En tegelstensmäktig högintressanting

I den mån man kan sätta ett sådant epitet på en person; så är Joakim Pirinen en institution inom svenskt serietecknande. Närmast legendarisk för sin säregna mångfacetterade utgivning och det är inte mer än rätt att han får ett gediget och tegelstensmäktigt jubileumsalbum så här lagom till firandet av att det är fyrtio år sen han fick sitt första seriealbum utgivet.

I runda slängar fyrahundra sidor av serier, noveller, bildkonst och målningar där mycket är outgivet sen tidigare och en hel del är alternativa varianter på redan utgivet.

Såklart att en så här omfattande bok spretar en aning. För egen del är jag inte så förtjust i hans noveller, även om de inte helt saknar poänger och förtjänster. Men allt det andra är högintressant stoff för oss som följt honom länge (och föreställer jag mig; för den som ännu inte upptäckt honom). Här finns så mycket att det blir för omfattande att gå in och kommentera särskilda delar – det är så mycket jag gillar. Kan bara konstatera att jag hoppas vi får fortsätta njuta av hans konstnärliga skapelser också lång tid framöver.