Omslag - En vindlande resa över generationer

Anita Desai

Anita Desai

”Sicksackvägen” (2015)

Förlag: Bakhåll

En vindlande resa över generationer

Den numera New York boende indiska författarinnan Anita Desai har med Sicksackvägen skrivit en väldigt speciell roman som är en vindlande resa över generationer. Huvudpersonen Eric delar lägenhet i Boston med flickvännen Emilie ”Em” Hatters. Han har skrivit en avhandling om immigrationsmönster i Boston på 1900-talet och planen är nu att avhandlingen ska omsättas till en bok. Det går rätt knackigt och när Em ska åka till Mexico för att arbeta/studera bestämmer han sig för att följa med under förevändningen att han behöver nya intryck och idéer.

När han får klart för sig att hans historia rymmer förbindelser åt dels England, men framförallt Mexico tar det överhanden och han börjar följa sin fars fotspår bak i tiden.  Det blir en väg lika sicksackig som Huichol-indianernas mörka trånga vägar upp genom samma gruvgångar som hans farfar Davey jobbade i när gruvjobben i Cornwall, England helt plötsligt lyste med sin frånvaro.

Sicksackvägen är en sådan bok som inte är helt lätt att ringa in, en bok där man inte vill avslöja för mycket av handlingen utan bara uppmana andra att läsa. Annorlunda, spännande och intressant samtidigt som språket är riktigt bra och handlingen hela tiden är oförutsägbar.