Omslag - Engagerande aktivism

Vanessa Nakate

Förlag: Ordfront

Engagerande aktivism

Vanessa Nakate, född 1996, är uppvuxen i Kampala, Uganda och har nyligen debuterat med denna bok som nu finns tillgänglig även på svenska. En väldigt företagsam kvinna som jämte examen i företagsekonomi engagerat sig för klimatet och för kvinnors rättigheter i sitt hemland Uganda. För Vanessas del började det med de stora översvämningarna som drabbade östra Afrika 2018. Då bestämde hon sig för att bli klimataktivist och började med strejker för klimatet på liknande sätt som Greta Thunberg gjorde. Trots att klimatförändringar drabbar hela världen så påverkas de fattigaste länderna mest. Dubbelt orättvist då Afrika släpper ut minst koldioxid samtidigt som sju av tio av de länder som kommer drabbas av de svåraste effekterna ligger i Afrika. Översvämningarna kommer bli fler och värre, torkperioderna längre, stigande havsnivåer och en fler perioder av extrem hetta.

Hennes engagemang på sociala medier har lett till att många fått upp ögonen för hennes aktivism och som en av de tidigaste rösterna från det globala syd har hon bjudits in till möten och demonstrationer runt om i världen. Gång på gång har det blivit tydligt att rösten från en svart kvinna inte väger lika tungt som om hudfärg och kön varit annorlunda och Vanessas engagemang har tangerat även dessa områden.

Uppskattar hennes bok mycket. Stark drivkraft, mycket idéer, mod och beslutsamhet som hon beskriver på ett engagerande sätt samtidigt som det presenteras exempel på olika saker klimataktivister kämpat, och kämpar, för i Afrika. Mycket läsvärd.