Martin Jörgensen

Martin Jörgensen

”Lakritsboken från Ramlösa” (2014)

Förlag: Hoi Förlag

Enkelt om lakrits

Lakrits har de sista åren blivit lite trendigt. Lakrits är inte längre bara godis, utan används även mycket i mat. Lakritsboken från Ramlösa är en liten, rätt enkel presentbok. Den handlar om lakritsens historia och ger exempel på olika områden där man använt lakrits, till exempel som medicin och som krydda. Boken handlar också om lakritsens smak, och uppmuntrar läsaren till att testa på en lakritsprovning. Boken beskriver även hur Martin Jörgensen bestämde sig för att börja tillverka lakrits, något som så småningom ledde fram till Lakritsfabriken från Ramlösa.

Boken innehåller också ett antal recept. På både förrätter, varmrätter, efterrätter och nyttigheter. Man skulle kanske vilja ha lite fler recept, men det är i alla fall en början. Mest intressant avrecepten känns varmrätterna, då det för den oinvigde kan tyckas lite märkligt att använda lakrits i dessa. Boken är trevlig med fina bilder. Den är lättläst. Samtidigt är den ett smart sätt att göra reklam för Lakritsfabriken.