Omslag - Ett desperat försök

Willy Vlautin

Förlag: Bakhåll

Ett desperat försök

Willy Vlautin har varit en personlig favorit sen jag läste hans genombrottsroman Motellivet (2006, svensk översättning 2011). Förlaget Bakhåll har gett ut ytterligare fem av hans romaner, varav Mörkret Som Faller är den senaste. Ännu en gång har han hittat den där nerven som är nästan omöjlig att slita sig loss ifrån.

Lynette bor med sin trettiotvåårige storebror Kenny och sin abnormt feta mamma Doreen i ett väldigt nergånget hus. Situationen är kritisk; hon måste ordna fram pengar. Mycket pengar. Huset ska betalas, mamman är motsträvig och brodern – som plågas av återkommande krampanfall och intellektuellt befinner sig på en treårings nivå – tar hårt på krafterna. Det finns inga skyddsnät, det finns inget hopp. Det är omöjligt. Men i det omöjliga finns en envis det-måste-gå-mentalitet och Lynette kämpar allt hon förmår, med alla medel som finns till hands.

Mörkret Som Faller lästes i ett sträck. Så bra är Vlautin. Mörk socialrealism där man fattar stort tycke för de sorgkantade karaktärerna. Man vill instinktivt att det ska gå bra, att den där ljusningen mirakulöst vill uppenbara sig och att svårighetens mått äntligen ska vara rågat. Gripande och skickligt. Enormt bra.