Omslag - Ett mycket lyckat samarbete

Mikael Ramel och Klas Qvist

”I Huvet På Varann” (2019)

Skivbolag: Paraply Records/Hemifrån/Border

Ett mycket lyckat samarbete

När Klas Qvist – aka Citizen K – drämde till med det fullmatade dubbelalbumet Second Thoughts (2017) så var det inte svårt att imponeras av hans skarpa melodisinne och mångsidigheten i hans låtskrivande.

En tanke slog rot på hans skivbolag om att Mikael Ramel säkert skulle uppskatta albumet varpå ett sådant skickades till honom. Mikael skriver i linernot på den skiva jag nu kommer till att han tyckte det var ”förbaskat bra” men att han störde sig lite på att det inte sjöngs på svenska. Han bestämde sig för att ta kontakt med Klas och göra översättningar av en del av låtarna och slutresultatet blev I Huvet På Varann.

Jag gillade (och gillar fortfarande) Second Thoughts, men I Huvet På Varann gillar jag faktiskt ännu mer. Klas snygga melodier och Mikaels träffsäkra översättningar och tolkningar funkar lika väl tillsammans som deras röster harmonierar med varandra. Favoritlåtarna är En Gång Till och Tomrummet, men flertalet av skivans elva låtar bör uppskattas varmt av den som gillar välgjord proggpop med en tydlig ton från guldåren under 60- och 70-talet.