Omslag - Fascinerande läsning om de tidiga baptisterna

Rebecka Fredriksson

Förlag: Sjöbergs Förlag

Fascinerande läsning om de tidiga baptisterna

Har du inte läst Landsförvisade som föregick denna bok så rekommenderar jag starkt att du gör det innan du läser mer av denna recension.

1853 åkte F O Nilsson med sin hustru Sofia och tjugo andra baptister över Atlanten för rätten att få tycka, tro och tolka som de önskade. Fredrik hade även blivit landsförvisad så han hade inte så mycket annat att välja på än att bygga ett liv någon annanstans.

De blir nybyggare på Minnesota-territoriet och livet kommer att bli långt mycket tuffare än varken Fredrik och Sofia räknat med. Han jobbar som predikande missionär med långa tider borta från hemmet där Sofia får förlita sig på grannar och vänner för att klara av alla sysslor på gården. När de 1860 får möjlighet att åka tillbaka till Sverige för att Fredrik ska verka som baptistisk missionär där är det ingen tvekan om erbjudandet antas. Fredrik har dessutom trasslat till det med en annan kvinna och är mån om att ingen ska få veta, trots att han nästan går under av skuldkänslor på hemmaplan.

Dessa båda böcker bygger på verkliga händelser och personer där baptismens intåg i Sverige är det huvudsakliga fokuset. I denna andra del är det mer personligt kring Fredrik och hans hustru och hur omständigheter och otrohet lägger en grogrund för bitterhet och stridigheter. Jag tycker författaren lyckas riktigt bra med att varva både rörelsens utveckling och personliga skildringar och det är fascinerande att få följa Fredrik och Sofia som tampas med både Gud och världen, med tillkortakommanden och höga ideal.