Dan Scanlon

”Monsters University” (2013)

Flera moraliska poänger

I den animerade filmen Monsters University får vi återigen följa monsterna Mike Wazowski (Billy Chrystal) och James P. “Sully” Sullivan (John Goodman) från den stora succéfilmen Monsters Inc (2001). I den förra filmen arbetar Mike och Sully som stjärnmonster med uppgift att skrämma barn på företaget Monsters Inc. Syftet med skrämmandet är barnens skrik genererar energi till världen. Denna nya film är alltså en sen uppföljare som handlar om tiden före deras anställning på Monsters Inc. Vi får följa med Mike och Sully under deras studenttid på skrämmarutbildningen vid Monsters University.

Mike är den komiske, runde, gröne och enögde plugghästen som kan allt i teorin, men som tyvärr inte är särskilt skrämmande. Sully är den coole, rätt late, turkosa monstret som kommer från en känd skrämmar-familj som räknar med att mest kunna glida med. Vi får följa historien om hur de blir skrämmare och så småningom även vänner. Vi får följa dem i med och motgång. För Mike är problemet att han ofta inte är tillräckligt skrämmande. För Sully är det att folk förväntar sig oerhörda resultat då han kommer från en stor skrämmar-familj.

När båda misslyckas och kastas ut från skrämmarutbildningen får de därför söka sig till en nördig studentförening för att åter kunna kämpa om sina platser på utbildningen. Filmen har många moraliska poänger. Den handlar om att bygga en stark vänskap trots olikheter. Den handlar om att misslyckas, att försöka igen, för att slutligen lyckas. Sensmoralen är att tillsammans är man starkare.  En trevlig och komisk film som är snygg animerad. Dessutom finns här många komiska likheter med amerikanska collegefilmer.