Omslag - Folkbildning om smärta, belastning och förslitning

Sohelia Zhaeentan

Förlag: Natur & Kultur

Folkbildning om smärta, belastning och förslitning

Sohelia är specialistläkare inom ortopedi med stor klinisk erfarenhet från både större och mindre sjukhus i Sverige och utomlands. Hon har sett att människor i allmänhet har ganska dålig koll på rörelseorganens funktioner och hur dessa förändras av belastning och/eller åldrande. Med ambitionen att folkbilda inom ortopedi har Zohelia nu skrivit en handbok som underlättar för läsaren att förstå sig på sin smärta, orsaken till den och lära sig hantera den; vilket är avgörande för läkning och rehabilitering.

Den främsta målgruppen är 35 år och äldre men om man nu råkar vara yngre kan det vara en bra present till föräldrar, eller för läsning i förberedande syfte. Råkar det dessutom vara så att man tränar/idrottar ganska mycket skulle jag säga att boken absolut fyller en funktion även för yngre. För det är gott om handfasta råd och tips på vad man behöver vara uppmärksam på och när det är dags att söka vård. Diskussionerna om idrottsskador och slitage är omfattande och i mitt tycke bokens kanske största behållning.

Pedagogiskt och lättillgängligt får läsaren lära sig om olika typer av smärta och hur man kan undersöka sin kropp för att i bästa falla förhindra att farlig smärta uppstår och blir bestående. Hela kroppen gås igenom steg för steg och det ges många exempel på övningar vid olika typer av besvär. Hur gärna jag än önskat att jag inte skulle behöva denna typ av bok så går det inte att komma ifrån vare sig att jag börjar bli lite äldre samt att jag dessutom tränar så pass ofta att kroppen faktiskt inte riktigt klarar av den påfrestning det innebär utan att både rygg, knän och axlar protesterar i större eller mindre utsträckning. Med andra ord en ganska självklar bok att ha i sin hylla om man nu inte vill ha klippkort hos sjukgymnast, naprapat och vårdcentral.