Gang of Four

”What Happens Next” (2015)

Skivbolag: Membran/Naxos/Hemifrån

För det mesta en finfin återkomst

Gang of Four är ett post-punkigt band från Leeds som med nya plattan “What Happens Next” släpper sitt nionde album. Bandet var mest aktivt mellan 1977-1983. På 90-talet dök de upp vid ett par tillfällen bestående av sångaren Jon King, gitarristen Andy Gill och några nya musiker. Mellan 2004 och 2006 var orginal lineupen återförenad. Men sedan 2013 är Gill den ende kvarvarande orginalmedlemmen. I början av  sin karriär, var de ett välkänt band inom punkrocken. Både Michael Stipe, Flea och Kurt Cobain har hävdat att Gang of Four har varit viktiga influenser för deras respektive bands musikaliska utveckling.

Bandet spelar en blandning av punk, rock, funk och dub. Bandet har gjort sig kända  för  sitt tyckande i  frågor sociala och politiska orättvisor i vårt samhälle. Nya plattans titel “What Happens Next” är en hänvisning dels till många problem som vi ser i vårt samhälle, men också till det faktum att sångaren Jon King valde att lämna bandet.

På nya släppet är Gill asvarig för det mesta, både när det kommer till låtar och producerande. Och de nya medlemmarna fyller ut väl efter de gamla. Trots detta har Gill valt att ta in alla möjliga gästvokalister och musiker, som: multiinstrumentalisten Robbie Furze (Big Pink), den japanske gitarristen Hotei, musikern Herbert Grönemeyer och sångerskan Alison Mosshart (som bland annat sjunger på förstasingeln “Broken Talk”. Frågan är om de verkligen behövs. Nu känns det mer som Gills soloprojekt med en massa olika musiker, snarare än ett band.

Plattan är en intressant skapelse, ofta väldigt intressant, framförallt i de rockigare stunderna, då de mer elektroniska elementen verkligen kommer till sin rätt.. Det finns dock tillfällen när det går sakta där det känns som att elektroniken på plattan bara gör det ännu segare.