Omslag - Förhoppning, besvikelse och avundsjuka

Tanja Komadina

Tanja Komadina

”Cool CYkel” (2016)

Förlag: Tusen Serier

Förhoppning, besvikelse och avundsjuka

Den slovenska illustratören och serietecknaren Tanja Komadina debuterar med Cool Cykel i albumformatet. Förlagan är hämtad från novellsamlingen Gårdsfönster av Manka Kremensek Krizman.

Åttaårigen Mile går varje dag till och från skolan tillsammans med sin mamma. Längs vägen passerar de cykelaffären och en artonväxlad cykel som är blå med vita ränder blir en stor dröm för honom. Hans mamma lovar att köpa denna cykel till honom när skolterminen är slut och han räknar sen dagligen ner till den stora händelsen. När endast sextiofem dagar återstår till skolavslutningen kommer kriget. Tiderna blir svårare och när dagen D äntligen kommit måste hans mamma göra andra prioriteringar. Något slocknar inom Mile.

Två år senare bor Mile hos en släkting i Ljubljana. Ny skola, nya kompisar. Mile mår bra men när kamraten Lana får en cykel i födelsedagspresent, precis en sådan cykel som Mile hoppats på, kan han tillslut inte bärga sig.

Cool Cykel är en stark historia om förhoppning, besvikelse och avundsjuka som passar både barn och äldre. Moraliska dilemman och konsekvenser blir ämnen som man funderar på även efter att boken är färdigläst.