Omslag - Glesbygdsdramatik

Negar Naseh & David Sandström

Förlag: Romanus & Selling

Glesbygdsdramatik

Marita är äntligen friskförklarad från den cancer som var ett stort orosmoln. Hon vill tillbaka till utredarjobbet inom polisen, men är fortfarande i behov av återhämtning. Sommaren står för dörren och som vanligt tänker hon lämna Stockholm och återvända till sin hembygd i Västerbotten. I huset vid sjön i det lilla samhället Brännliden känner hon sig som mest hemma. Här susar barndomens minnen mellan träden, här finns närheten till den bästa vännen Berit, här bor den äldre kvinnan Nancy som var en så viktig vuxen under uppväxten och här finns även Gunnar som är både granne, älskare och nära vän.

När Marita besöker Nancy får hon reda på att den kvinna – Linda – som tidigare i livet varit fosterhemsplacerad där tillfälligt flyttat hem till henne. Ett halvår tidigare miste hon sin man Jens. Han låg ihjälfrusen på gårdsplanen när hon kom hem och omständigheterna kring hans dödsfall väckte en del frågetecken. Utredaren i Marita vaknar och i takt med att hon söker svaren visar sig sidor av bygden som hon tidigare inte sett, eller kanske inte velat se.

Nagesh och Sandström är båda kända i egna namn sen tidigare men har nu debuterat i ett gemensamt bokprojekt som är den första delen i Brännlidenserien. En Bondes Död lovar mycket gott för framtiden. Dödsfallet och den utredning som följer är i sig ganska spännande, men tuffar liksom på längs samma räls som mordgåtor i deckargenren brukar göra. Kul läsning för stunden, men kanske inte så minnesvärt. Istället blir det andra delar som verkligen fångar mitt intresse. Som den eftertänksamma tonen, det lugna lunket i Brännliden, Västerbotten, där man ställer upp för varandra och i stort sett känner hela bygden till dess invånare. Författarna är skarpa på att beskriva relationer och som läsare känner jag starkt för ett flertal av karaktärerna. Den äldre Nancy som strör udda levnadsvisdomar kring sig sticker ut. Så gör även Bahar; Umeåpolisen som blir Maritas partner i utredandet. Förhoppningsvis fortsätter deras samarbete i kommande delar.

Jag uppskattade verkligen denna bok. Bra story, mycket starka personporträtt och skildringen av glesbygden som pricken över i:et.