Omslag - Hemligheter på Svartdamm slott

Mats Strandberg

Förlag: Rabén & Sjögren

Hemligheter på Svartdamm slott

Pesten har kommit till Stockholm. I höstmånaderna 1710 sprider den sig bland fattiga och rika, ingen går säker. Femtonåriga Magdalena och hennes lillasyster Ebba, fem år, bor med sina föräldrar och tjänstefolket i en fin våning på Riddarholmen. När mamman insjuknar kommer döden i släptåg. Pappan har pengar och möjlighet att sända iväg sina flickor till deras moster Katarina i väntan på att pestepidemin ska passera.

Magdalenas och Ebbas protester är lönlösa. De ska till moster och bli inneboende på Svartdamms slott utanför Västerås. Trots att deras mamma och Katarina var tvillingsystrar är väldigt olika. Katarina är sträng och kylig och elak och missar inga tillfällen att prata illa om sin framlidne syster. Flickorna blir inlåsta på ett rum och får stränga förmaningar om att inte fråga något om Katarinas styvson Axel. Men de vet att han finns där, de hör stegen på våningen ovanför, och prästen Jesper Wallius kommer varje vecka till slottet för en andakt med honom och Katarina.
Hur kommer det sig att deras mamma och moster blev så osams? När är pesten försvunnen och kommer de någonsin komma hem igen?

Mats Strandberg har återigen skrivit en bok som är svår att lägga ifrån sig. En ungdomsbok av klassiskt gotiskt skräcksnitt med hemligheter, övernaturliga inslag, stora slott och liknande som hör genren till. Mycket bra driv i texten, välskrivet persongalleri och en finfin twist på slutet. Låt inte den tänkta läs-åldersgruppen hindra dig; du kommer garanterat uppskatta Pestblommor oavsett ålder. Jag vill också slå ett extra slag för Elin Sandströms vackra illustrationer.