Omslag - Informativt och tydligt om Ångest

Sandra Ringarp och Marie Tillman

”Ångest För Alla” (2023)

Förlag: Natur & Kultur

Informativt och tydligt om Ångest

I större eller mindre utsträckning har vi nog alla råkat ut för olika grad av ångest. Känslor och tankar samspelar med oro och rädsla för hur vi kan tänkas uppfattas, prestera eller hantera en situation. Om man har ångest så ofta, eller så mycket att det blir ett problem som begränsar ens liv kan det vara idé att söka hjälp för att kunna sortera i de komplexa processer som försiggår.

Psykologen Sandra Ringarp och illustratören och serietecknaren Marie Tillman har tillsammans skrivit en mycket bra bok över ämnet. Den riktar sig i första hand till tonåringar och yngre vuxna men kan med fördel läsas även av oss som är lite äldre. Läsaren får hjälp att se vad ångest är, vad som kan utlösa den och vad som kan vara hjälpsamt när man drabbats. För även om det kan innebära stora personliga svårigheter finns det mycket man kan göra på egen hand. Saker som stress, sömnbrist, alkohol, näringsbrist eller för lite dagsljus är variabler som spelar in tillsammans med den där kombinationen av arv och miljö som ju ligger till grund för hur vi är och fungerar som individer.

Bra disponerad, enkla och tydliga förklaringar och en hel del träffsäkra illustrationer ger en bok som jag verkligen kan rekommendera både till drabbade och närstående.