Omslag - Kärlekens intåg

Esther Ahmad & Craig Borlase

Esther Ahmad & Craig Borlase

”Hon Trotsade Jihad” (2019)

Förlag: Sjöbergs förlag

Kärlekens intåg

Till sin pappas stora besvikelse är familjens tredje barn inte den son han önskade. Istället föds Zakhira som hela uppväxten kampar allt hon förmår för att vinna sin pappas bekräftelse och kärlek. När hon är runt 10 år började pappan odla skägg och den tro han tidigare inte brytt sig så mycket om blir plötsligt det viktigaste i hans liv och det muslimska sammanhang han engagerar sig i tar en alltmer fundamentalistisk och militant inriktning. Zakhira blir en mycket ihärdig troende som ivrigt studerar koranen och de heliga skrifterna och slutligen anmäler hon sig frivilligt till jihad, dvs att bli självmordsbombare. Men en dröm där en gestalt säger ”kom och följ mig” blir en vändpunkt. Hon lyckas förhala jihadrekryteringen och efter ivrigt studerande av bibeln och många kritiska frågor till andra kristna hon stöter på bestämmer hon sig för att bli kristen, trots att hon är medveten om riskerna.

Som förväntat blir hennes pappa otroligt arg och vill inget hellre än att se henne död. Tack vare hennes stora ihärdighet i studerandet och tillämpningen av koranen beslutar de lärda att hon ska få en chans att ändra sig. Offentliga debatter med mullor och koranlärare ska förhoppningsvis få henne på bättre tankar. Zakhira lyckas mot alla odds sätta alla sina motdebattörer svarslösa och då hon inte viker av från sin kristna tro finns ingen annan utväg än att fly från sin rasande far och det straff som är ovillkorligt för konverterande.

Jag har läst ett antal böcker på liknande tema.Hon Trotsade Jihad sticker ut med en väldigt bra uppbyggnad, riktigt bra driv i berättandet och en huvudperson som är klart fascinerande.