Omslag - Klassiker som står sig

George Orwell

Förlag: Bakhåll

Klassiker som står sig

Mr Jones som äger bondgården – eller herrgården som han gärna själv benämner den – är inte populär bland djuren. När den prisbelönta äldre galten Majoren samlar gårdens alla arter och beskriver hur mycket ont som kommer från människan får han medhåll. De blir bestulna på sina ägg, sin ull, sin mjölk och slutligen även sitt liv för att bonden ska kunna leva gott och de får inte mycket tillbaks. Här behövs ett uppror!

När tanken har fått gro ett tag är upproret ett faktum och människan jagas bort från ägorna och det blir istället Djurens Gård. Nu bestämmer de tillsammans, rår över sig själva, har frihet och slipper utnyttjas. Allt tycks så bra, så mycket bättre än tidigare. De hjälps åt med sysslorna, alla blir mätta och lyckan är större än de trodde var möjligt. Grisarna tycktes vara lite smartare än de andra och börjar bestämma mer och mer. Den slugaste grisen – Napoleon – har i hemlighet avskilt nio stycken valpar som blir hans personliga livgarde och det dröjer inte länge förrän han tystat alla kritiska röster och styr med järnhand över alla de andra. De sju budorden som man var överens om i början modifieras nästan omärkligt och ett förtryck har bytts mot ett annat.

George Orwells klassiska fabel från 1945 har varit aktuell sen den publicerades och denna nyöversättning med ett mycket bra efterord når sannolikt många nya läsare. I första hand är det en allegori över hur Stalin tog makten i Sovjet, men den kan appliceras lika bra på makthunger och totalitära samhällen överallt. Författarens intention att framföra sina åsikter om Sovjetregimen på ett enkelt sätt som de allra flesta skulle kunna förstå står inte i vägen för läsvärdet och har man lyckats gå genom skolan utan att ha läst den så åtgärdar man genast fadäsen.