Omslag - Kriminalare som är svår att lägga ifrån sig

John Ajvide Lindqvist

Förlag: Ordfront

Kriminalare som är svår att lägga ifrån sig

På midsommarafton sitter Olof Helander på sin egna ö Knektholmen i Stockholms skärgård. Bordet är dukat med traditionella rätter och sällskapet med två affärsbekanta, deras fruar som familjen Helanders dotter Astrid har det trevligt. Plötsligt dyker en öppen motorbåt upp, två maskerade personer osäkrar sina automatiska vapen och tillintetgör idyllen fullständigt. Astrid lyckas hamna i vattnet och undkommer döden.
Ex-polisen – numera deckarförfattaren – Julia Malmros och hennes typ pojkvän Kim Ribbing blir de som är först på plats och ringer polisen. Julia kan inte släppa händelsen och börjar, med Kims hjälp, privatspana.

Med undantag av Alternativa Fakta Om Fåglar (2021) har jag läst allt som Ajvide publicerat sen den formidabla starten med Låt Den Rätte Komma In (2003). Uppskattat det mesta men tyckte det tacklades av en aning med Vänligheten (2020) och ännu mer med Verkligheten (2022) som jag knappt orkade läsa färdigt. Så det var med viss tvekan jag gav mig i kast med hans första renodlade kriminalhistoria utan övernaturliga inslag och skräckelement. Men det tar inte många sidor in i berättelsen innan jag är ohjälpligt fast och så gott som läser de nästan femhundra sidorna i ett sträck. Högt tempo, starka karaktärer och en skön hommage, eller åtminstone passning till Stieg Larssons Millenium-trilogi. Ett flertal trådar som ska bli kul att följa i den inplanerade två kommande delarna och min enda förhoppning är att det inte dröjer för länge innan nästa del är klar för läsning.