Omslag - Lite mindre kända sidor av Stephen King

Hans-Åke Lilja

Förlag: Ekström & Garay

Lite mindre kända sidor av Stephen King

Jag köpte Stark (1989) i 13-14årsåldern och har mer eller mindre varit fast sen dess. Böckerna av, och om, Stephen King upptar nu en helt egen bokhylla och då jag börjat att i långsam takt köpa hans böcker även engelska – för att få nya läsupplevelser av böcker jag redan på förhand vet att jag uppskattar – krävs snart ännu mer utrymme. Mitt väl tilltagna intresse för denna amerikanska författare är ändå bara en bråkdel av nestorn i sammanhanget: Hans-Åke Lilja. Sen 1996 driver han webbsidan Liljas Library – The World Of Stephen Kingsom troligen är den mest omfattande och informationstäta fan-siten om författaren. Sedan 1998 är han även en av grundarna till Följeslagarna som är mer riktad till de svenska Stephen King fansen.

Stephen King – Inte Bara Skräck är den fjärde boken med koppling till kungen som Lilja är ansvarig för och med hans otroligt stora kunskap i ämnet är det såklart obligatorisk läsning om man gillar den bästsäljande amerikanen i fråga.

Som titeln antyder får vi ta del av sidor bortom det skräckfack som många, felaktigt, helt målat in honom i. Med drygt åttio utgivna böcker finns det mycket annat än läskigheter att upptäcka, vilket Lilja skickligt guidar oss igenom. Barnböcker, filmatiseringar, ett eget förlag och rockmusik är några av inslagen och även om jag tidigare tyckte mig ha riktigt bra koll så förstår jag att jag egentligen bara skrapat mig genom ytskikten av allt som finns att veta om författaren och hans många berättelser. Ska jag komma med någon invändning vore det i så fall att bokens cirka 130 sidor gärna hade fått vara minst dubbelt så lång.