Omslag - Ljuvligt obehag

Richard Le Gallienne

Förlag: Alastor Press

Ljuvligt obehag

När Antony slumpmässigt vandrar i Covent Garden, London, befinner han sig plötsligt i en skulptörs butik. Synande de olika gipsavgjutningarna upplever han sig iakttagen. Ingen person finns där, men istället en gipsavgjutning som lyser likt en stjärna. Likheten med hans hustru Beatrice var slående och Antony kunde inte låta bli att köpa med sig den hem.

Hustrun finner likheten obehaglig och Antony ombeds ta med den till hans lilla (skrivar)stuga i skogen där avgjutningen får en hedersplats på väggen. Försäljaren sa att det var en dödsmask av en okänd kvinna som hittats drunknad i Seine. Hon verkar så levande och får av Antony namnet Silencieux. Mer och mer upptar hon hans tankar och varje natt går han till stugan för att beskåda den vackra kvinnan. Efter en tid börjar hon tala till honom, sedan följer tystnad. När Silencieux återigen talar är orden hemska; hon kräver ett mänskligt offer för att deras kärlek ska fullbordas.

Richard Le Gallienne (1866-1947) började sin litterära bana inom det dekadenta området med inspiration från bl a Oscar Wilde (1854-1900). Denna berättelse har setts både som en dekadent allegori och som en gotisk skräckroman. En mörk saga där Antony förblindas av sin kärlek till avbilden, fast att hans hustru och deras lilla dotter är vad han värdesätter mest av allt. Men Silencieuxs lockande viskningar tränger igenom allt. Det är en otäck historia. En obehaglig besatthet, en skrämmande närvaro eller en sinnenas förvridning. Svårt att avgöra, men ljuvlig att läsa.