Omslag - Mycket läsvärd biografi

Dave Grohl

Förlag: Harper Collins

Mycket läsvärd biografi

Har man bara det minsta lilla uns av intresse för rockmusik kan man inte ha missat Dave Grohl. Trummandet i Nirvana, de framgångsrika åren som frontperson i Foo Fighters och otaliga samarbeten med rockmusikens storheter har gjort honom till en av de största nutida musikerna.

Pandemin förde det goda med sig att tankarna på en självbiografi omsattes till verklighet. Vi får följa med ända från början i Springfield, Virginia där hans mamma överöste honom med kärlek. Rastlösheten var påtaglig och när väl punken och rocken kom i hans väg fanns det ingen väg tillbaka. Hoppade av skolan då han fick erbjudande om att hoppa in som trummis hos de lokala hjältarna Scream och resten är – som man säger – historia.

”För jag är fortfarande samma lilla pojke på ett museum omgiven av den konst jag ägnat livet åt att studera och när jag äntligen hamnar öga mot öga med någon eller något som har inspirerat mig är jag tacksam.” är ett talande citat från boken. Dave beskriver med stor värme och beundran alla gamla hjältar han fått träffa och spela med och det verkar så genuint, så uppriktigt att man inte annat kan är tycka om honom. Min Berättelse är inte boken du ska läsa om du vill ha snaskiga detaljer, uppslitande bitterhet, skitsnack om andra musiker eller traditionella rock n roll svinerier. Istället får man hjärtliga storys om vänner, familj och alla underbara personer han träffat. Paul McCartney, Iggy Pop, John Paul Jones, Lemmy, Tom Petty och många, många fler.

Dave Grohl framstår som oerhört sympatisk och man kan inte annat än bli glad åt all värme han sprider genom sin tacksamhet och sitt positiva beskrivande av livet som turnerande musiker. Mycket läsvärd.