Anna Ehn
Förlag: Natur & Kultur
När tvånget tar överhanden
Alla är överens om att det är vettigt att både träning/rörelse/motion och en sund kost är bitar som bör rymmas i livspusslet. Men när det tippar över, när man börjar bli sjukligt hälsosam – ortorexisk – kan den tidigare källan till glädje och välmående förvanskas till tvångsmässighet och sjuklighet. Man räknar med att ungefär tvåhundratusen svenskar har problem med ätstörningar. Tidigare var det hetsätning och/eller kräkningar som var mer dominant men tvångsmässig träning anses nu vara det vanligaste beteendesymtomet vid ätstörningar.
Förloppet är smygande och i denna bok ges en hel del exempel på varningssignaler. Exempelvis när drivkrafterna bakom träningen börjar handla om att måsten för att förtjäna att äta eller sova eller när någon tränar trots skador och sjukdom finns det skäl att vara uppmärksam.
Journalisten, föreläsaren, poddaren och även författaren Anna Ehn har tidigare skrivit flera böcker om ätstörning. Hennes egen erfarenhet av ätstörningar kombinerat med ett stort kunnande ger en läsvärd bok som jag absolut skulle säga borde läsas av föräldrar till barn/tonåringar med mycket träning på agendan. Kanske än viktigare är det att den som fungerar som tränare, idrottslärare etc tar till sig lärdomar från denna bok så att den inte direkt, eller indirekt, är med och bidrar till att träningen drivs av något annat än glädje.