Omslag - Nedslag i en diger produktion

Kalle Lind

Förlag: Forum

Nedslag i en diger produktion

Under 1950-talets andra hälft sammanstrålade Hans Folke Andersson och Tage Ivar Roland Danielsson på Radiotjänsts Underhållningsavdelning. Hösten 1956 var de aktuella med sin första gemensamma produktion – Skillingspelen. Resten är historia.

Näranog från det att de registrerade AB Svenska Ord 12/12 1961 och fram till Tages död i oktober 1985 var de i ropet som gräddan av svenskt humorliv. De glada och trevliga komikerna som blandade högt och lågt, som sträckte sig från improviserat trams till fullaste allvar och samhällsengagemang.

Mångsysslaren Kalle Lind har i många texter tidigare luftat sin stora fascination och sina gedigna kunskaper i herrarnas förehavanden och i denna hans senaste bok går han lite mer in på djupet i vissa aspekter av deras gärning. Personligen har jag levt i någon slags tro om att ha rätt bra överblick över Svenska Ord, men de olika nedslag författaren gör i deras gemensamma produktioner sticker effektivt hål på den tanken. Han rör sig kronologiskt och stannar till i något av deras projekt och sätter in det i sitt tidsmässiga sammanhang. Förklarar, förtydligar och problematiserar. Självklart är det oerhört intressant. Och – och det här trodde jag inte jag skulle säga – lite väl snävt ibland. När Lind letat i arkiven, hänvisar till och med till saker som de själva refuserade så kan jag inte riktigt bestämma mig för om mitt HaseÅTage-intresse verkligen är så stort att jag måste veta det. Antagligen hade livet varit aningen mer futtigt om jag inte fått veta, fast som sagt; jag kan inte riktigt bestämma mig.

Men ur mitt sätt att se det är Kalle Lind en fenomenal författare. Han är ytterst påläst, väldigt rolig, bra med språket och lyckas dessutom vara djupt allvarlig utan att kännas påklistrande. Trots att vissa delar av boken är i snävaste laget rekommenderar jag den likafullt till alla och envar som förenas i sitt intresse för Alfredsson & Danielsson.