Omslag - Så nära Cohens nivå som det går

First Aid Kit

”Who By Fire – Live Tribute To Leonard Cohen” (2021)

Skivbolag: Sony/Liza B

Genre: Pop

Så nära Cohens nivå som det går

När systraduon i First Aid Kit bestämde sig för att hylla minnet av Leonard Cohen sparades det inte på krutet. Fyra utsålda kvällar på Dramaten under våren 2017 resulterade i något alldeles extra för dem som var där vilket vi andra i efterhand kunnat få en inblick i då en av kvällarna TV-sändes. Glädjande nog finns nu även konserten från den 13e mars utgiven på skiva.

I nästan åttio minuter får man sjunka ner i låtskatten från mörkerröstens mästare och med kör, stråkar, åttamannaband, gästartister och inte minst Klara och Johanna Söderberg själva gör man det återkommande mer än gärna.

Frida Hyvönen är ingen personlig favorit, men gör riktigt bra ifrån sig på Everybody Knows. Följs direkt av Emil Svanängen/Loney Dear i en magisk tolkning av Avalanche, som i mitt tycke är skivans starkaste stund jämte den gåshudsframkallande You Want It Darker. Även Annika Norlins bidrag med Hallelujah är något alldeles extra.

Efter ett antal genomlyssningar börjar jag hoppa över de uppläsningar/recitationer som görs. Parallellt med det tycker jag ändå skivan växer mer och mer. Få klarar av att nå upp till Cohens nivå och ännu färre kan ge rättvisa åt vare sig hans texter eller hans musik. Med Who By Fire tror jag bestämt First Aid Kit kommit så nära det går.