Omslag - Sökandet efter mening

Hermann Hesse

Förlag: Bakhåll

Sökandet efter mening

Hermann Hesse (1877-1962) skrev denna kortare roman mellan sommaren 1930 och april 1931 och boken gavs ut året därpå. Nu finns den tillgänglig i ny svensk översättning med ett mycket läsvärt efterord av översättaren Bengt Samuelson.

I boken möter vi berättarjaget H. H. som försöker återkalla minnet av en storslagen pilgrimsfärd till österlandet. H. H.  hade blivit upptagen i ett ordenssällskap och tiomannagrupper från hela landet förenades i ett ordenståg som företog sin en resa i både tid och rum med såväl ett gemensamt som ett högst personligt mål. Att få se den vackra prinsessan Fatme och förhoppningsvis vinna hennes kärlek var hans högsta mål, men längs vägen hände mycket. Färden kommer av sig och H. förlorar kontakten med de andra och tror att Samfundet upplöses. H. försöker nu beskriva men det är svårt att återberätta, minnena känns avlägsna och pusselbitar i historien saknas. Tjänaren Leo har en framträdande roll i persongalleriet och när tiden av självrannsakan för berättaren gått driver jakten på meningsfullhet honom att söka efter svaret.

Trots att boken rent kvantitativt är mindre finns ett kvalitativt värde som ger mycket mersmak. I sökandet efter mening, efter själens och ungdomens hemort, brottas man mellan det kollektiva och det individuella, mellan försakelse och ideal och mellan aktivitet och kontemplation. Österlandsfärden har sagts vara ett slags förlaga eller snarare upptakt till Glaspärlespelet (1943) och det känns onekligen spännande att ha kvar den på att-läsa-listan.