Omslag - Spretigt

John Ajvide Lindqvist

Förlag: Ordfront

Spretigt

Heidi Hallberg och hennes styvdotter Alice är huvudpersonerna i realityserien Hemma Hos Hallbergs. Alice har även en framgångsrik youtube-kanal och får väl anses vara den stora stjärnan i sammanhanget. Tillvaron handlar mest om att få till contents till tittarna och produktionsteamet kommer gärna med förslag på vad som skulle kunna dra till sig fler samtidigt som man inte vill tappa den redan trogna skaran.

Men det skaver. Vad är på riktigt? Kan Heidi lita på sin man, på sina barn, på sig själv? Eller är allt bara uppdiktat? Halvvägs in i boken går det mer åt skräckhållet, ungefär som vi vant oss vid i Ajvides tidigare romaner.

Å ena sidan är det en mörk och bitvis ganska rolig samtidsanalys. Å andra sidan tappas den biten bort i den senare delen av boken och det blir inte så mycket av vare sig det ena eller det andra. Jag får ingen riktigt känsla för vare sig huvudpersonerna eller handlingen och tycker inte det håller samma klass som författaren gjort sig känd för tidigare. Godkänt, men inte så mycket mer.