Omslag - Vänskap, äventyr och hjältemod

Stephen King

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Vänskap, äventyr och hjältemod

Sjuttonåriga Charlie Read har kämpat sig igenom en tuff barndom sedan mamman dog i en bilolycka och hans pappa dränkte sin sorg i mer och mer alkohol. Men nu har det vänt. Det går bra för Charlie i skolan, han är duktig i idrottslagen och kan nog finansiera högre studier med hjälp av stipendier. Samtidigt har hans pappa lyckats bli nykter, har fått ett nytt jobb och vägen är ganska utstakad för de två.

När Charlie en dag passerar det kråkslott som den buttre grannen mr Bowditch innehar hör Charlie dennes stora hund skälla. Charlie går in för att kolla. Mr Bowditch har ramlat ner från en stege och skadat sig allvarligt. Ambulans tillkallas och Charlie erbjuder sig att ta hand om hunden Radar under tiden Howard är på sjukhuset. Återhämtningen tar längre tid än förväntat och de två kommer att bli vänner. Charlie tar hand om hunden, håller koll på huset och håller löftet om att inte snoka runt i huset och framförallt inte i redskapsboden med det stora låset.

Det är upptakten till Stephen Kings senaste 800-sidiga roman. En osannolik historia om vänskap, äventyr, hjältemod och vuxenblivande. En riktig bladvändare som började fantastiskt, tappade lite fart men återhämtade sig starkt. Har man läst Kings tidigare böcker känner man igen sig i de skickliga personporträtten och den varma tonen mellan karaktärerna. På gott och ont – mest gott – påminner den även om några av hans tidigare historier vilket jag överlåter till läsare att själva lista ut.