Omslag - Vardagsnära betraktelser ur hundens perspektiv

Jon Fosse

Förlag: Bakhåll

Vardagsnära betraktelser ur hundens perspektiv

Är man någorlunda litterärt intresserad har det säkert inte undgått att årets nobelpristagare inom den kategorin är norrmannen Jon Fosse. Likt de flesta andra år hade jag inte hört talas om honom, än mindre läst något han skrivit, innan det offentliggjordes. Roligt att man nu fick reda på att han finns, för den första bekantskapen var riktigt trevlig.

I tre noveller utforskas relationen mellan människa och hund och det är både smart, roligt och gjort med en varm glimt i ögat. Samtliga får vi ta del av ur hundens perspektiv och avsett om det är den äventyrslystna Webster som vill uppleva mer än lugnet hos sin äldre matte Oline, fjordhunden Olav som får den där romantiken han så hett eftertraktar eller skeppshunden Haktor på fraktskutan Havssulan så gillar jag det ordentligt.

Det är enkelt och vardagsnära men det finns ett djup och ett stilla driv i de olika betraktelserna som tilltalar och det är inte alls omöjligt att hundar brukar gå med funderingar ungefär som Fosse beskriver. Jag gillar verkligen den avskalade dialogen och repetitiva, nästan meditativa, lunken i texten. Absolut en bok jag rekommenderar och vars författare jag gärna läser mer utav.