Omslag - Vinylskivor, mord och otroliga sammanträffanden

Dennis Magnusson

Förlag: Ordfront

Vinylskivor, mord och otroliga sammanträffanden

Mord Enligt Manus (2021) var den första delen i en tänkt serie om Sebastian Lager. Han gör en true crime podd om en kvinnas försvinnande och blir amatördeckare på kuppen. Döden Förevigad är den andra boken i serien och här utspelar det sig mer i mina favoritställen; skivaffärer där tidigare pressningar av gamla vinylskivor står högt i kurs.

Sebastian går till Håkans Palace för att hämta den där åtråvärda pressningen av Black Sabbaths Master Of Reality som han fått besked om fanns där. Väl i butiken är Håkan inte på plats. Istället får han prata med Konrad som berättar att Håkan blivit hotad av någon och sen inte synts till. Sebastian går hem till Håkan för att undersöka varför han inte kommit till jobbet, eller svarar i telefon. Innanför den uppbrutna lägenhetsdörren ligger en död man. Fast en annan än vad man skulle kunna förvänta sig; Håkans kompis Tompa.

Sebastian har ramlat på ett mystiskt mordfall. Det är åtråvärda LP-skivor, en försvunnen inspelning av ett gammalt synth-band, ytterligare mord, tonårsdotter med kompisar som har kopplingar till en känd podd-trio med tv-ambitioner och en syster med stort engagemang för sin lite udda bror. Och allt hänger ihop.

Jag tycker Döden Förevigad är en helt okej deckare. Visst, det känns aningen för långsökt och tillfälligheterna som binder ihop de olika delarna är svåra att tänka sig utanför en påhittad kontext. Att det dyker upp en hel del droppande av gamla rockband får mig på gott humör, men det är inte enbart därför jag fortsätter läsa. Det finns ett bra flyt i texten, en klurig deckarnöt och som läsare blir man nyfiken på hur det hela ska sluta. Egentligen inte mycket mer än så jag brukar begära av en bok i denna genre, så sannolikheten att jag kollar upp även eventuella kommande delar av denna serie är rätt stor.