Omslag - Zombies, utanförskap och motstånd

Kim W Andersson, Thomas Seeberg Torjussen & Gisle Halvorsen

Förlag: Rabén & Sjögren

Zombies, utanförskap och motstånd

Det norska barnprogrammet ZombieLars har fått mycket lovord och varit ett populärt program även på SVT. När nu en av våra främsta serietecknare Kim W Andersson (Love Hurts, Alena, Astrid m.m.) valt att återskapa berättelsen i (serie)bokform finns det såklart gott om skäl att ge den en chans.

Lars flyttar med sin mamma till den lilla orten Bekkebakken. Det är inte första gången mamma väljer att bryta upp och börja om för att hennes son ska få en bra tillvaro. Då han är till hälften människa och till hälften zombie – eller levande olevande som är den mer korrekta benämningen – är det många som har åsikter och helst ser att främmande element håller sig någon annanstans. Läget visar sig vara likadant som tidigare; byn gillar inte främlingar. Lars vill först fly men när han blir kompis med Robert, Anna och Tess så upptäcker han att det finns fler som är annorlunda och tillsammans gör de sitt bästa för att kämpa mot de främlingsfientliga krafterna.

Trots att detta egentligen är en bok för betydligt yngre målgrupp än undertecknad uppskattar jag den första delen i serien starkt. En rolig idé med ett underliggande bra budskap och roliga karaktärer ger tillsammans med Kims strålande teckningar och det rappa tempot en väldigt kul bok. Flera uppföljare står för dörren så det är lika bra att hänga med från start.